Oj vad vi ljuger!

lögnerVi ljuger. Du ljuger. Jag ljuger! Vi ljuger för oss själva hela tiden, men vi förstår det inte. Vi ljuger stort, vi ljuger litet men vi far ofta – ack så ofta – med osanning. I tanken.

Jag är fascinerad av tankar. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, om du lär dig lyssna på den inre dialog/monolog du har i huvudet så kommer du aldrig ha tråkigt mer. Jisses, det kan vara som värsta dokusåpan där inne 🙂 Många av våra tankar är sådana som far runt igen och igen. Om det vore tankar av det bra slaget, tankar som boostade oss, fick oss att må bra så vore det väl en sak. Men, vi tenderar att tänka upprepade gånger på tankar som gör oss ont. Tyvärr ifrågasätter vi sällan våra tankar men de tankar vi lyssnar på ofta, de tankar vi tar för sanna, skapar mångt och mycket vår värld. Det är dags att ifrågasätta sanningshalten i det du tänker. Hög tid.

Du har tankar om dig själv, huruvida du duger, räcker till, kan tillräckligt, orkar tillräckligt etc. Du har tankar om andra, din omvärld, dina relationer. Du kan tänka saker om hur andra tycker om dig, om hur andra ser på dig. Tyvärr, så är många av dessa tankar rena lögner. Du kan omöjligt veta att de är sanna men du låter dem gegga runt och göra dig illa.

Jag håller precis på och läser om ett par böcker av Katie Byron, bland annat hennes ”Behöver jag din kärlek?” som handlar om alla möjliga tankar man kan ha om relationer, bekräftelse, kärlek mm. Hon har arbetat fram en enkel metod – endast fyra frågor – för att få dig att förstå och kanske förkasta många av dessa tankar som gör ont.

När du har en tanke som gör dig ont, som exempel ”Jag är överviktig. Jag är för tjock för kärlek/bekräftelse/ha på mig bikini/söka ett speciellt jobb/ mm mm”. Börja då bara att fråga dig själv ”Är det sant?”. Det är fråga ett i ”the works”. Fråga två är ”Är du verkligen helt säker på att det är sant?” 🙂 Saken är den att det mesta som du tänker och tror omöjligt kan bevisas som sant, om det du funderar på inte är en vetenskapligt tes så klart! 🙂 Sen kommer den intressanta frågan nr tre ”Hur skulle du må, hur skulle ditt liv vara om den tanken inte fanns i ditt huvud?”. Om tanken ”jag är för tjock” inte fanns, hur skulle jag må och leva då? Förmodligen skulle jag söka precis de jobb jag ville ha, uppvakta personen jag var intresserad av, sola på stranden i bikini etc. Ganska trevligt eller hur?

Sista steget i ”the works” handlar om vändningar, att tänka precis tvärt om – på lite olika sätt – för att förstå att motsatsen kan vara precis lika sann som ursprungstanken. Det är inte gjort i en handvändning men det är en enkel och kraftfull metod. Du måste dock börja lyssna på dina tankar. Så, nästa gång du mår dåligt – det är oftast då vi har lättast att hitta tankarna som ligger och gror – fråga dig själv vilken tanke, vad är det du tror, som får dig att må som du gör? Ifrågasätt sen den tanken. Den är med största sannolikhet inte sann.

Låt oss sluta ljuga för oss själva. Nu.

Stor kram, Åsa

Det här inlägget postades i Åsa Åhman. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *