Åh vi börjar om igen, och igen, och igen…

omstartVåren är ju en omstart i sig själv. Allting börjar om från början. I våra liv så ser vi det hela tiden, hur allt runt oss, naturen, börjar om på nytt. Varför har vi själva så svårt att se att vi har samma möjlighet vi också?

Jag minns dokumentären som gjordes efter tragedin i Columbine (många år sedan nu), tror den hette ”Bowling for Columbine”. I den så intervjuas bland annat Matt Stone, en av skaparna bakom serien ”South Park”. Han menade att det är en feluppfattning i den amerikanska kulturen som är ansvarig för att sådana hemskheter kan hända. Han menar att man i USA har inpräntat så hårt i alla att man måste lyckas direkt, du måste med en gång veta din väg, vart du ska, så att om du har nått high school och inte redan är på väg mot ditt mål, så har du ingen chans att lyckas. Killarna i Columbine hade inte lyckats, de var inte på väg någonstans alls och tänkte att de åtminstone skulle göra ett intryck på något sätt, ”go out with a bang” så att säga.

Men det är ju inte så som den amerikanska kulturen vill påskina! Lyckas du inte med dina studier i grundskolan så går de att komplettera sen. Lyckas du inte i gymnasiet? So what?! Du kan plugga på nytt. Blir din första utbildning på höskolenivå inte rätt? Gå en till. Minns när jag läste på KTH, då läste jag samtidigt med Annicka som vid 40-års ålder gick sin andra KTH-utbildning. Det var starkt! Minns att hennes beslut gjorde intryck på mig redan då. Trivs du inte på ditt jobb? Klura ut vad du vill göra istället och byt. Din partner har du förmodligen bytt ut någon gång  sen du började dejta. För jag menar, vem är ihop med sin första kärlek? För min del var det Mats som jag till min stora förvåning fick chans på i 5:an! Vet inte vad han gör idag, men vi är i alla fall inte tillsammans 🙂 Vi tillåts börja om på nytt i vissa fall, men har svårare att se att samma möjligheter finns lite överallt. Det som har varit, vår historia, kan vi inte ändra på. Men det som är nu är något annat. Johanna frågar mig alltid, ”Åsa, vem är du?” och ”Vem vill du vara?”.

Så ta dig en funderare, vem vill DU vara? En ny chans är inte längre bort än en ny vår, en ny dag, ett nytt andetag.

Stor kram, Åsa

PS: jag ska själv bort och gå kurs nu i ett par veckor. Kursen är i Tyskland och jag känner ingen. Ingen känner mig. Dvs jag kan verkligen utforska ”vem jag vill vara” utan att någon annan håller mig fast i något gammalt. Jag är nyfiken på att se vad jag väljer!

 

Det här inlägget postades i Åsa Åhman. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *