”Så att” istället för ”därför att”

do-not-look-backOrd gör skillnad. Hur du uttrycker dig, i kommunikation med andra eller internt till dig själv, spelar roll.

Här om dagen fick jag en liten gåva till mig i form av just en liten förändring i uttryck som kan göra stor skillnad.

Om du förklarar för någon, kanske dig själv, varför du gör något, och du använder uttrycket ”jag gör X därför att…” så hänvisar du till en dåtid som syfte, som anledning. Anledningen kan vara en tidigare erfarenhet – du har gjort X tidigare på ett visst sätt och vet att det funkar, nu gör du samma igen. Det kan vara någon annans erfarenhet eller klokskap; du gör X för att din mamma/granne/tidningarna/alla andra säger att man ska göra så. Men oavsett så handlar det om något ur det förgångna. Det är inte helt säkert förankrat i nuet.

Om du istället säger att ”jag gör X så att…” blickar du istället framåt. Du gör en handling för att du önskar något i framtiden. Ditt beslut att göra X kommer ur nuet och syftar att förändra ditt ”sen”.

På min klass idag hade jag detta som tema och jag hade som syfte att instruera just med ”så att” istället för ”därför att”. Det tog typ en minut in i klassen för mig att inse att jag alltid instruerar så. Att övertyga någon om att göra något på ett speciellt sätt (det kan vara en yogateknik eller vad som helst) gör man bäst genom att förklara vilken effekt detta kan få. Att instruera med ett ”därför att” blir lätt domderande och kan signalera ”du ska bara lyssna och lita på mig, jag vet bäst”.

Nu ska jag bara se över min inre dialog, hur jag formulerar mig där. Och hur jag formulerar mig mot andra i annan kommunikation. Häng med i skiftet du också! Byt bort dina ”därför att”-argument till ”så att” istället så bygger du din framtid medvetet från nuet, utifrån din egen önskan just idag.

Kram, Åsa

Det här inlägget postades i Åsa Åhman. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *